Wednesday, December 29, 2010

DuniaKu Part11: Tips menabung untuk anda...

Dari dulu saya diajar utk menabung. Saya berjaya membuat tabungan hasil dari duit raya, duit belanja, duit lebih pergi pasar malam dan lain2. Bukannya susah nak menabung, cuma kita saja yang terlalu memandang remeh pada duit yang bernilai kecil (cthnya: syiling dan RM1).

Menabung tak semestinya perlukan nilai yg besar. Cukup lah sekadar RM1 sehari. Saya bagi contoh bagaimana ianya membantu (berdasarkan amalan saya). Satu perkara yg kadang2 membingungkan kita ialah bila time nak renew roadtax/insuran kereta. Kalau ada bonus oklah, kalau takde, gelabah gak nak cekau duit. Roadtax/insuran biasanya akan tamat setahun sekali. Jadi kita mempunyai tempoh 365 hari untuk mencari duit bagi memperbaharuinya.

365 hari satu masa yg agak lama kalau kita dok tunggu depan jam dinding. Tapi, kalau kita sibuk dgn urusan harian, sekejap je nak sampai setahun. Jadi, cuba bayangkan kalau kita tekad bermula dari hari pertama menabung sebanyak RM2 sehari. Berapa yg kita dapat? RM730 secara tak sedar kita telah kumpul.

Wow! RM730 satu nilai yg besar dan amat membantu kita bila nak renew roadtax/insuran kereta. Bayangkan kalau tuan pakai Viva yang mana roadtaxnya tak seberapa. Rasanya lebih drpd cukup nilai tu :-) Tapi, kalau yg pakai MPV, setidak2nya taklah membebankan bila kena top-up nak cukupkan nilai bayaran yg penuh. Adakah menabung dapat membantu?

Itu contoh kalau nak renew roadtax/insuran. Kalau takde tujuan bolehlah digunakan sebagai tujuan kecemasan atau apa2 shj. Bayangkan kalau dapat menabung lebih dari setahun. Contohnya 3 tahun, RM2190 telah terkumpul. Dapat beli IPhone baru tu...:-)

Sekarang masa semakin pantas. Kita berbaloikanya dgn menabung. InsyaAllah...anda takkan rugi.

Inilah amalan yg membantu saya memiliki kehendak peribadi saya selama ini. Memang berbaloi walaupun saya bukan seorang jutawan.

p/s: Rencana ini tiada kaitan dgn MLM, Skim cepat kaya dan seumpamanya. :-)

Hasilnya!!!

No comments: