Thursday, February 10, 2011

DuniaKu Part12: Kereta impian...

As Salam,

Tak salah kalau kita selalu berangan. Tapi biarlah angan2 tu diistilahkan impian. Kalau impian, setidak2nya kita berusaha untuk jadikan kenyataan. Tapi segala impian yang bersifat keduniaan takkan kekal lama. Impian yang hakiki kepada-Nya adalah sesuatu yang kekal abadi.

Namun, semua manusia yang hidup di bumi tak terlepas memikirkan sesuatu impian yang terpendam. Tidak kiralah dari segi kebendaan, kerjaya, perniagaan, kemewahan dan sebagainya. Asalkan ianya tidak menyimpang dari prinsip Islam, tiada kesalahan nyata kalau kita impikan sesuatu yang bersifat keduniaan.

Aku cuba untuk menetapkan impian. Nissan Silvia S15 adalah impian di umur 40-an. InsyaAllah, jika dikurniakan kesihatan, umur dan rezeki, impian untuk memiliki S15 adalah sesuatu yang aku perlu pandang jauh.

Kalau sekarang, Toyota AE86 merupakan kereta 'lampau' yang terhebat. Kemungkinan besar 10 tahun lagi Nissan S15 akan menggantikan kegilaan AE86 (bagi peminat 'drifting'). He..he..he..

Apapun ini sekadar coretan yang bersifat impian. Segalanya menjadi ketentuan ilahi. Manusia biasa sekadar merancang dan berdoa.

Kalau ada keizinan yang Maha Esa, dapatlah aku kereta ini...


driftozona.blogspot

No comments: